Fersk suppe med kjøtt og klot

Fersk suppe er typisk søndagsmiddag hos mamma, så det var på tide og prøve selv.

Sunn, god, varmende, vintermat for store og små, full av næringsrik KRAFT .

1 1/2 kg storfekjøtt med ben ( ca 800g uten ben) fra forparten (bryst, bringe, høyrygg)
vann
2 ts salt
pepper
1 lite kålhode
3 gulrøtter
1/2 sellerirot
1 purre

Sur-søt løksaus:
2 ss smør
1 løk
3 ss spelt
5 dl kjøttkraft
1 ss eddik
2-3 ss sukker/stevia el annen søtning .
salt, pepper .


Melboller / klot:
50 g smør
 dl kraft el melk
1 egg
1,2 ss sukker el annen søtning
1/4 ts salt
1/4 ts kardemomme
175-200 g siktet spelt 

IMG_2426

Kjøttet kokes i helest mulige stykker.

Legg kjøttet i en passende stor kasserolle og fyll på med vann til det dekker.
Kok opp uten lokk og skum godt. Bestemor pleide og helle av vannet skylle kjøttet og koke opp på nytt.
Dette for å få en klar og fin kraft.

Dryss over salt og la kjøttet trekke under lokk, til det er mørt ca 2-3 timer.

Del grønnsakene opp i strimler/skiver og la grønnsakene koke med de siste 20-30 min.

Smak suppen til med salt og pepper.

Ta av kraft til saus.

Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør.
Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen.
Rør godt mellom hver speeing.
Kok opp og la sausen koke 8-10 min.
Smak til med eddik, sukker og salt.
Sausen skal ha en mild sur-søt smak.

Server suppe med grønnsaker og ev klot (melboller) først i måltidet.
Neste omgang, server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus.

Melboller/klot

Smelt smør, avkjøl litt.
Tilsett melk/kraft, sammenpisket egg, sukker og krydder og siktet spelt.
Rør til en litt tykk grøt.

Dekk med litt plast og la røren svelle 10-15 min.

Form til boller med en skje dyppet i kaldt vann.
Legg bollene over i den varme suppen.
La bollene trekke i suppen i 5-10 min avhengig av størrelse.

Dette er kraftkost, med laaaange tradisjoner 🙂

IMG_2440

3 tanker på “Fersk suppe med kjøtt og klot

  1. Tilbaketråkk: Oppskrifter | Kraftkost

  2. Hei!

    Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

    Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

    Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

    For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Ha en fin dag!

    Vennlig hilsen,
    Elin
    Alleoppskrifter.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s