Denne julekaken er bakt med økologisk sammalt spelt og emmer, derfor blir den mektigere og mye sunnerer enn vanlig julekake. Oppskriften er Gry sin som sto i bladet Ren mat som jeg anbefaler å abbonere på.
Til 3 brødformer trenger du :
2 ss surdeigstarter
1,7 l vann
1 kg siktet spelt
1/2 kg sammalt fin emmer
1/2 kg sammalt fin spelt
8 ss rårørsukker el kokosblomstsukker
1 ss mineralsalt
1 ss kardemomme
250 g rosiner
250 g mykt rørossmør
1 egg til pensling
Ps.halver oppskriften for to små brød.
• Ha vannet i en bolle og rør inn surdeigsstarter med en tresleiv.
• Ha alle de tørre ingrediensene i egen bolle, og bland godt sammen før du heller dem i væsken og blander godt. Det er enklest å bruke hendene til dette.
• Kna så det myke smøret godt inn i deigen.
• La deigen stå tildekket i romtemperatur i alt fra 8-12 timer.
• Ha deigen over i godt smurte former og etterhev under et klede i en time. Du kan også forme runde julekaker på brett.
• Pisk egget lett og stryk det over toppen.
• Sett brødene midt i ovnen på 250 C i 5 minutter. Skru ned varmen til 180 C og stek videre i ca 50 minutter.
• La brødet hvile under et klede i noen timer før du skjærer i det.
Nytes med godt smør fra Røros ❤
Oppskriften er basert på mel fra Spesialkorn i Sigdal. Bruker du annet mel fra andre møller kan målene i oppskriften avvike noe. Det er da greit å vite at deigen skal være passe fast, løsne lett fra kantene i bollen, og forøvrig oppføre seg som en god bolledeig.
Denne var akkurat hva jeg trengte. Elsker julekake. 🙂
1,7 dl vann??
Ja det er en veldig stor deig på 2kg mel :- så det blir 3 store julekakebrød 🙂