Surdeigsbrød

Bilde

Surdeigsbrød
Surdeigsbakst er kjempespennede og jobbe med. Når du baker med surdeig, brytes glutenet ned og uskadeliggjøres. Antinæringstoffer som fytinsyrer og enzymsperrer nøytraliseres av melkesyrebakteriene mot skadelige substanser i kornet. Dvs at de som ikke tåler gluten, og sliter med andre fordøyelsesproblemer vil tåle dette brødet.

Det har vært oppturer og nedturer siden jeg fikk min starter av Gry fra jord til bord for et par år siden. De tre første gangene jeg bakte gikk det rett i dass , de ble råe og dødsure hønene til Gry fikk mye god mat .. hehe . Nå har jeg sluttet og bruke oppskrift, det viktigste er konsitensen på deigen og at starteren er skikkelig potent og boblene 🙂 Jeg mater alltid starteren minst 12 timer før jeg skal bake, sett den gjerne på badet eller et annet lunt sted. Kan gjerne mates to ganger tett på hverandre hvis den ser litt slapp ut. Skal du ikke bruke den, MÅ den mates en gang i uka ellers dør den.

Jeg blander jeg deigen på slump, med 2-3 ss starter og ca 1,5 l kaldt vann, 1ss mineralsalt feks dette. Så blander jeg i melet, blander litt forskjellig speltmel fra økologisk spesialkorn ( VIKTIG,for best resultat)  Jeg bruker mest sammalt, litt siktet og litt grovt, har noen ganger litt havregryn i. Du kan også ha i frø og tørkede urter f.eks brennesle. Deigen skal ha en konsistens så du nesten kan løfte den opp fra bollen, jeg bruker hånda og blander den i en bakebolle fra tupperware . Setter på lokket og lar den stå 10-12 timer. Hvis det er litt kaldt på kjøkkenet så sett bollen på badet eller et sted det er litt lunt.

Ha deigen i tre godt smurte brødfomer feks disse og la de etterheve i formene ca 1-2 timer, tiden kommer ann på varmen der de står. Sett stekeovnen på 250g, kast et glass vann i bunnen og stek 2-3 min før du skrur ned til 170 gr . Stek de nederst i ca 1time og 25 min, varierer fra ovn til ovn.
Ta de ut av formene og la de avkjøles på en rist. OBS ikke skjær i brødet før det er kaldt, og oppbevar de i et linklede, IKKE plastpose .

Det er oppskrifter på brød og mating av starter  HER  hos Kraftmamma 🙂 Der finner du også oppskrifter på vafler, pannekaker, rundstykker, osv av surdeig . Lykke til 🙂

Lyst til og prøve ? send meg et pip , jeg har starter .

Bringebær/Blåbærpai med vaniljesaus

Bilde

Bringebær/Blåbærpai med vaniljesaus
Oppskrift :

Bunn :
3 dl siktet spelt ,gjerne herfra  http://www.spesialkorn.net/
100 g.meierismør
1 ts steviosa, kokosblomstsukker el annen søtning.
2 eggeplommer.

Fyll:
ca 500 g.blåbær/bringebær,økologiske bringebær
2,5 ss potetmel

Smuldrelokk:
100 g.speltmel
100 g.smør
50 g.kokosblomstsukker feks denne
100 hakkede nøtter og el havregryn.

Vaniljesaus:
3 eggeplommer
3 dl.fløte
2 ss kokosblomtsukker og litt steviosa ( smak deg frem hvor søt du vil ha den
1vaniljestang feks denne som er et kupp ,ca 40 stenger for 30 $

Slik gjør du :
Bunn: smuldre smør, mel, sukker, ha i eggeplommene (foodprosseror med kniv)
Trykk den ut i en paiform, la hvile i kjøleskap ca 1 time, prikk bunnen med en gaffel og stek ca 10 min v.180 gr.

Fyll: Bland blåbær/bringebær og potetmel, hell i bunnen. Smuldre sammen ingrediensene til lokket og strø over bærene, stek videre i ca 30-35 min, lokket skal bli gyldent og sprøtt.
Vaniljesaus: Kok opp fløte, vaniljepulver og stang noen min. i en kjele. Avkjøl til den er lunken. Visp sammen eggeplommer og sukker, tilsett ca 0,5dl.av fløten, visp og hell dette i kjelen og varm opp under omrøring .NB skal ikke koke men rør til den tykner. Avkjøl, den vil tykne mer i kjøleskap 🙂